Sommige mensen vinden opruimen heerlijk, terwijl anderen het verschrikkelijk vinden. Persoonlijk val ik in de eerste categorie als het gaat om een opgeruimd huis. Echter, opruimen zelf veroorzaakt soms paniek en chaos in mijn hoofd. Waar de meeste mensen slechts een uur bezig zijn, kan ik soms dagen doen over een klein hoekje in mijn kamer. Bovendien eindigen mijn opruimacties vaak met een gekke groene haarband op mijn hoofd en een kledingstuk dat ik al jaren kwijt was of zit ik uren door een fotoalbum te bladeren omdat dit ineens ergens lag. Kortom: ik raak afgeleid. En dan hebben we het nog niet gehad over het weggooien van spullen, want dat vind ik misschien wel het allerlastigst. Wat als ik het nog eens nodig heb? Ik vind het verschrikkelijk, maar oh, wat kan ik genieten van een opgeruimd huis.
Hoe mijn oude schoenendozen mij altijd weer redden
Onder mijn bureau staan allemaal schoenendozen, elk gevuld met iets anders: van random prullaria tot brieven die ik mijn hele leven heb verzameld, en spullen zonder plek die niet weggegooid mogen worden. Van alles wat. Het is een manier om mijn spullen tijdelijk op te ruimen zonder dat ze prominent in mijn huis staan. Ik denk dat mijn ideale woning een kast nodig heeft waar ik alles in kan gooien. Eén die je eens per jaar grondig uitzoekt, maar de rest van het jaar fungeert als een rommelkast. Misschien is dit een tip, of gewoon ADHD-uitstelgedrag. Maar als het werkt, dan werkt het.
Van chaos naar orde
Mensen met ADHD kunnen vaak moeite hebben met het organiseren en opruimen van hun omgeving vanwege uitdagingen zoals uitstelgedrag, afleidingen en het overweldigd raken door taken. Natuurlijk heb ik me verdiept in opruimen, want mijn manier is niet de enige manier. Daarom heb ik hier 13 tips voor het opruimen en organiseren van je huis. En geloof me: een opgeruimd huis draagt bij aan een opgeruimd hoofd, zelfs als je denkt dat het niet zo is 😉

13 tips voor een opgeruimd hoofd en huis
1. Maak een lijstje
Sommigen vinden lijstjes handig, anderen niet. Maar een lijst kan nuttig zijn bij het opruimen en organiseren van taken in je leven. Maak een lijst van alles wat je wilt opruimen en schoonmaken. Dit geeft je een duidelijk overzicht en zorgt ervoor dat je gestructureerd kan beginnen.
2. Begin klein: één hoek of oppervlak per keer
Schrijf kleine taken op je lijst, zoals een hoek of een oppervlak. Bedenk hoe lang je je kunt concentreren en vul je lijst op deze manier in. Het opruimen van het hele huis kan overweldigend zijn, dus begin met een kleine ruimte, zoals een plank, bureau of het opruimen van je kledingkast. Mocht je na het afhandelen van een taak nog de energie en focus hebben om door te gaan, ga dan vooral door naar een volgende taak. Kies een taak waarvan je zeker weet dat je hem ook kunt afronden, zodat je geen half werk gaat leveren. Ook hoef je je lijstje niet van boven naar beneden af te werken, maar kies voor wat jij op dat moment fijn vind en waar je de meeste voldoening uit haalt.
3. Gebruik een timer
Stel een timer in voor 20-25 minuten en focus je volledig op opruimen. Na de tijd neem je een korte pauze. Dit kan helpen om je aandacht te behouden en te voorkomen dat je overweldigd raakt.
4. Zorg voor een wekelijkse opruim routine
Plan vaste opruim momenten in je agenda. Kies momenten waarop je niet veel te doen hebt en zet deze als ‘taak’ in je (online)agenda. Als je een taak niet hebt voltooid, verschuift deze automatisch naar de volgende dag. Routine is belangrijk voor mensen met ADHD en kan helpen om consistent te blijven. Een agenda die fijn is voor het invullen van taken is de agenda van Google.
Lees hier hoe je efficiënter kunt leren plannen met ADHD.
5. Maak gebruik van opbergboxen
Het gebruiken van opbergboxen kan ervoor zorgen dat je je huis georganiseerd houdt. Zet bakken op plaatsen waar ze niet in zicht staan, maar waar je ze nog wel gemakkelijk kunt bereiken. Gebruik opbergboxen met etiketten om je spullen georganiseerd te houden. Zet de bakken op plaatsen waar ze niet in het zicht staan, maar waar je ze nog wel gemakkelijk kunt bereiken.
6. Werk met een ‘actieplek’ voor rommel
Creëer een plek voor spullen die je nog moet verwerken, opruimen of organiseren. Dit voorkomt dat je huis een verzamelplek voor losse spullen wordt. Een kast met verschillende vakken voor post, documenten en dingen die je wilt terugsturen kan hier een oplossing zijn. Heb je twijfels over bepaalde spullen? Bewaar ze een jaar, gebruik je ze niet, dan kun je ze wegdoen.
7. Luister naar muziek, luisterboeken of podcasts
Zet een afspeellijst aan, luister naar een goed luisterboek of kies je favoriete podcast. Dit maakt opruimen vaak leuker en helpt je om gemotiveerd te blijven zonder snel afgeleid te raken.
8. Schakel afleidingen uit
Zet meldingen op je telefoon uit of leg je telefoon in een andere ruimte. Minimaliseer externe prikkels tijdens het opruimen. Als je de Pomodoro-techniek gebruikt, kun je jezelf na 15 minuten een korte telefoon pauze geven. Maar let wel op, doe dit alleen als je zeker weet dat je hem daarna ook weer weg kunt leggen.
9. Schakel een vriend(in) in
Vraag een vriend(in) om je te helpen met opruimen. Samen opruimen kan je gemotiveerd houden en helpen om gefocust te blijven. Ze kunnen ook helpen met het maken van beslissingen over spullen waarvan je twijfelt om ze weg te gooien.
10. Beloon jezelf voor kleine overwinningen
Beloon jezelf na het opruimen van een ruimte of het voldoen van een opruimtaak. Dit kan een lekkere kop koffie zijn, een korte pauze of iets anders wat je motiveert. Als je hulp van een vriend(in) hebt, kun je jezelf belonen door samen iets leuks te doen. Beloningen helpen om gemotiveerd te blijven en het proces positief te houden.
11. Houd de ‘5-seconden-regel’ aan
Als iets binnen enkele seconden (en eigenlijk ook minuten) opgeruimd kan worden, doe het dan meteen. Dit voorkomt dat kleine taken zich opstapelen en uiteindelijk een grote chaos vormen. Bijvoorbeeld: was gelijk die ene beker af in plaats van wachten tot er meer afwas is. Dit voorkomt een grote stapel aan afwas.
12. Ontwikkel een afsluitroutine voor de dag
Sluit elke dag af door 5-10 minuten te besteden aan het opruimen van rondslingerende spullen. Zo begin je elke ochtend met een opgeruimde ruimte. Het kan misschien lastig zijn om dit in je routine toe te passen, maar zodra het erin zit zul je merken dat het werkt en wordt het steeds makkelijker om dit elke avond te doen.
13. Schakel hulp in van een professional
Mocht opruimen echt een chronisch probleem zijn bij jou, kijk dan eens of je een professional kan inschakelen. Misschien een schoonmaker die wekelijks langskomt of juist iemand die jou kan helpen om goed te leren organiseren. Zij kunnen je niet alleen helpen met opruimen, maar er ook voor zorgen dat je systemen ontwikkeld die specifiek voor jou werken.
En dan als laatste tip: pas niet alle tips tegelijk toe. Kijk naar wat voor jou kan werken en probeer dat toe te passen. Voor de een is het fijn om maar één tip toe te passen, terwijl een ander er meerdere kan toepassen. Doe vooral wat goed voelt voor jou en je hoofd.
Heb jij nog leuke tips, grappige of serieuze verhalen? Of gewoon wat feedback? Laat dan snel een reactie achter! Op deze manier kunnen we elkaar blijven helpen, het taboe doorbreken en er voor elkaar zijn. Klik hier om een reactie achter te laten!
Bronnen
- Schrijver, J. (2023, 27 september). ADHD en het huishouden: tips voor een schoon en opgeruimd huis. Wandering Minds.
- Opruimcoach | NetjesOpOrde met Gwendoline | Vlaams Gewest. (z.d.). Netjesoporde.
- Polak, E. (2022, 26 februari). IQ Coaches. iQ Coaches: Begeleiding Bij Autisme en ADHD.
- Opruimen met ADHD – Grip Organizing. (2024, 23 maart). Grip Organizing.